MAD Innovatie

Kunstenaars en technologen in discussie over innovatie

Geschreven door Pieter Verhees ?2008
Bijdrage aan ETAC van MAD Emergent arts centre - najaar 2007

innovation

Innovatie, ik vind het een bijzonder interessant onderwerp. Maar een kunstenaar is niet bezig met innovatie. Hij duikt bewust na?ef in de diepte van de menselijke verbeelding en beleving om daar een punt te zetten; from his point of view.

Deze blind-date door MAD georganiseerd heeft me aan het denken gezet. Innovatie is hot. Innoveren betekent “vooruitdenken” en “verbeteren”. Dit schrijvend realiseer ik me dat innovatie dan een blauwdruk levert van hoe wij onze toekomst tegemoet willen gaan. Innoveren kost een grote inspanning met verregaand specialisme en je moet er flink in investeren. Ook geldt dat wij zijn wat we in onze omgeving vinden. Doordat we de dingen kopen die in de winkels liggen en de programma's zien die op de tv zijn. Voor een Yurt in een woonwijk krijg je geen bouwvergunning. Bewakingscamera en een Hummer op de oprit zijn common.

Door de gesprekken bij MAD groeit het beeld dat specialisme en autisme best dicht bij elkaar liggen, en dat management dramt; over rendement, budgetten en vraag. Wie toetst innovaties en bepaalt de criteria voor “vooruitdenken” en “verbeteren”? Zij die het budget aanreikten. Dus de investeerder stelt de norm. Maar de verantwoordelijkheid ligt complexer en lastiger omdat die weg vooruit niet vast ligt.

Het plaatje wordt me vaak voorgeschoteld dat technologie de economie draaiende houdt en dat de kunsten de slagroom zijn.
Ja, technologen zijn keiharde, effici?nte en creatieve werkers, loyaal aan hun bedrijf. Als de kunstenaar een marginale broddelaar is, dan is de technoloog een slaaf.
Evengoed kiest een kunstenaar voor volledige verantwoordelijkheid over zijn eigen interpretatie en creatie; ondernemer met hoog risico.
In feite zijn de technoloog en de kunstenaar uit hetzelfde hout gesneden. De ene beperkt door budget-verplichtingen, de ander doet het met kunst en vliegwerk. Beiden nemen de ruimte en de moeite om met hun kennis en lef gebieden te exploreren. Deze MAD-date spiegelt beide partijen wat de kaders zijn waarbinnen zij manoeuvreren. Confronterend en leerzaam.

Maar er is één vraag die steeds blijft liggen: Wat is een zinvolle innovatie? Dat innovatie essentieel is is duidelijk. Terwijl deze ene vraag nauwelijks te beantwoorden is zijn andere vragen dat juist wel. Vari?rend van wat de randvoorwaarden zijn voor hem/haar die innoveert, tot de confrontatie met een markt en een politiek die innovatie en kunst graag zo inzet als het hen uit komt. Die discussie moeten we voeren. Idee?n en innovaties volgen vanzelf want dat is de aard van het beestje.

Een dictaat van “zo moet het”, bestaat niet.
Toch probeert een kunstenaar fragmenten van dat diktaat in beeld, taal en klank te beschrijven. Als reflectie en als leidraad...
De technologie, als verlengstuk van onze consumptie-welvaart, dicteert met kennis. Met doem-scenario's over aarde op rampkoers. Omdat zij zelf nooit de verantwoordelijkheid nam voor de richting waarheen ze koerst. Als innovatie een blauwdruk is voor de richting waar we heen gaan, maak me dan nieuwsgierig! Maak innovatie tot iets waar ik graag deel van uit wil maken, waar ik me graag aan overlever en mijn kostbare energie voor inzet.

Wij zijn een mierenvolkje op een kleine blauwe knikker, en elke dag draait die zich lekker in de zon. Met innovaties reizen we de tijd vooruit en het is aan onze eigen creativiteit en vertrouwen of we dat pad met broodkruimels aangeven, of alvast asfalteren.

Groeten!

Reacties

Copyright © 2024 site Pieter Verhees. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.